Закриват гимназията по текстил в Габрово
Закриват гимназията по текстил в Габрово / netinfo

Да се закрие Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в Габрово предлага Регионалният инспекторат по образование, съобщи за Дарик началникът на инспектората Ангелина Дъбнишка. Становището е взето след извършена проверка в учебното заведение, направена във връзка с писмо на просветното министерство. В него се предлага оптимизиране на училищната мрежа и закриване на учебни заведения, в които има намаляване през годините на броя на учениците.

В писмото освен Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, са посочени още две училища, които трябва да укрепят своите позиции и състояние. Това са Професионалната гимназия по строителство в Габрово и Професионалната техническа гимназия в Дряново.

“Не закриваме учебното заведение с удоволствие, но с навлизането на делегираните бюджети издръжката на такива училища утежнява финансовата политика на държавата”, каза Дъбнишка. Тя уточни, че в предложението за закриване на гимназията по текстил се иска запазване на паралелките за шивашката промишленост както и специалността "Климатична и вентилационна техника". Обучението ще се извършва в Техническа гимназия “Д-р Василиади”в Габрово.