Ако имате нужда от диета с ниско съдържание на холестерол, тогава вероятно ще проявите интерес към тези видове месо.

Има общо два вида холестерол. Това е този, който се намира в храната, както и този, който се движи в тялото (т.е. „холестерол в кръвта“, който включва „добрия“ и „лошия“ тип).

Лекари посочиха най-полезните продукти за мозъка

Във всеки случай тялото се нуждае от определено количество холестерол, тъй като той участва в изграждането на клетките. Но ако нивото на холестерола е твърде високо, това може да доведе развитие на сърдечни заболявания, до атеросклероза, образуване на кръвни съсиреци, инфаркт, инсулт.

Много фактори могат да повлияят на нивото на холестерола в човешкото тяло. Това са генетика, възраст, физическа активност, начин на хранене. В същото време според експертите основните причини за високи нива на холестерол в кръвта са наситените мазнини и трансмазнините. Следователно преминаването към храни с ниско съдържание на наситени мазнини може да помогне за решаването на проблема.

 Ето някои видове месо с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол.
 

месо
iStock


Пилешки гърди. В тях има много малко мазнини и холестерол. Половината на една "гръдна пеперуда" съдържа само 73 мг. холестерол и по-малко от 1 гр. наситени мазнини.
 

месо
iStock


Бирата и какво още убива мъжкото либидо


Свинско бон филе. Една порция сочно свинско филе, което тежи около 85 г., съдържа само 62 мг. холестерол и 1 гр. наситени мазнини. Можете да отрежете повърхностната мазнина от месото преди готвене и да подбирате само разфасовките, които имат малко видима мазнина като цяло.
 

месо
iStock


Пуешка кайма. Това е отличен избор, тъй като има само 79мг. холестерол и приблизително 2 гр. наситени мазнини. И всичко това - в порция от 85 гр.
 

месо
iStock


Кръгла пържола. Има червено месо, на което можете да се насладите от време на време, ако имате висок холестерол. Ако вашият лекар ви е разрешил да ядете такова месо, тогава трябва да опитате кръгла пържола. Ниското съдържание на мазнини и мраморността правят кръглите пържоли от говеждо идеални за сухо готвене. 85 гр. от тях съдържат 65 мг. холестерол и около 2 гр. наситени мазнини.
 

месо
iStock


Постно телешко месо. Поискайте да ви смелят кайма от месо, което има не повече от 5% мазнини. 95% постно говеждо месо има 70 мг. холестерол и 2,5гр. наситени мазнини за около 113 гр. порция. Можете също така да намерите 90% постно говеждо месо в магазините, което има 73 мг. холестерол и около 4,5 гр.  наситени мазнини на порция.