/ iStock
Злоупотребата с определени категории продукти, по-специално с бира и соя, се отразява негативно на интереса на мъжете към секса, предупреди руският уролог-андролог от Центъра за репродуктивно здраве SM-Clinic Артур Богатирьов.

Женско здраве: 5 признака, че хормоните ви са в дисбаланс

В интервю за Lenta.ru той изброи тези и още няколко популярни продукти, които са опасни за мъжкото либидо. Според Богатирьов бирата заема почетно първо място сред продуктите, които влияят зле на мъжката потентност. Виновни са съдържащите се в тази напитка фитоестрогени - вещества, които имат инхибиторен ефект върху тестостерона. Заради тях любителите на бирата, освен че натрупват наднормено тегло, постепенно претърпяват промени във външния вид, една от които е гинекомастията - увеличаване на млечните жлези, обясни урологът.

Друг често срещан продукт, с който мъжете не трябва да злоупотребяват, е соята, тъй като тя също съдържа фитоестрогени. Въпреки това, както отбеляза Богатирьов, соята е богата на протеини, които са жизненоважни за поддържане на здравето. Ето защо, ако соевите продукти се консумират в малки количества, те ще имат положителен ефект върху либидото

Урологът също така посъветва мъжете да не злоупотребяват с кафето и пушените меса. „Пиенето на големи количества кафе влияе директно върху надбъбречните жлези, които произвеждат хормона на стреса. И той, от своя страна, намалява производството на тестостерон в тестисите, тоест инхибира либидото. Опасността от пушено месо се крие в димната течност, която засяга тъканта на тестисите, отговорна за производството на тестостерон”, поясни експертът.

Кои са най-мощните афродизиаци

Прекомерната консумация на тлъсто месо също вреди на здравето на мъжете, продължи урологът. Съдържа много холестерол, чийто излишък влияе неблагоприятно върху синтеза на тестостерон.

В списъка на продуктите, вредни за мъжкото либидо, Богатирьов отделно отбеляза солта и захарта. „Прекомерният прием на сол намалява производството на тестостерон поради наличието на натрий в състава му. А захарта, провокирайки производството на инсулин, почти напълно спира производството на собствен ендогенен тестостерон в тялото на мъжа, което неизбежно ще доведе до спад в интереса към секса “, заключи той.
БГНЕС