Тялото на жената има различни начини да сигнализира, че хормоните са в дисбаланс

По същество хормоните са химически вещества, които се произвеждат в ендокринната система и регулират важни телесни процеси като апетит и метаболизъм.
Кои са най-честите признаци, че хормоните ви не са в баланс?

Когато има промяна в хормоналните нива, може да изпитвате резки промени в настроението. Други жени имат ниско либидо, болезнена менструация, главоболие и безсъние с нощно изпотяване.  

1. Промени в настроението

Промените в настроението се причиняват главно от дисбаланс в нивата на половия хормон естроген. Той отговаря за излъчването на серотонин - химикалът, който повишава настроението на човека. Именно променливите нива на естроген причиняват предменструаления синдром, чийто признак са смените на  настроението.

Учени: Никотинът блокира производството на естроген при жените

Промените в настроението причиняват тревожност и депресия при някои хора, но физическата активност и упражненията могат да помогнат. Можете също така да промените диетата си, като включите повече плодове. В някои случаи вашият лекар може да предпише хормонална заместителна терапия като лечение.

2. Намалено либидо

Ниското либидо е друг признак за хормонален дисбаланс. Повечето жени в перименопауза и менопауза изпитват този симптом. Дължи се на промени в нивата на хормоните естроген и тестостерон. Този симптом може да се дължи и на други медицински състояния, така че трябва да получите диагноза от акушер-гинеколог, който може да предпише хормонозаместителната терапия с тестостерон. Това ще ви помогне да подобрите либидото и настроението си.

3. Болезнен цикъл

Има щастливи жени, които почти не усещат дискомфорт от месечната си менструация. Но за други тя може да бъде много изтощителна. Болезненият цикъл засяга жени във всяка възраст, но е добре изразен в перименопаузата и менопаузата.

Говорете с експерт по женско здраве за преглед. Той ще направи кръвен тест, за да види нивата на хормоните ви.  Хормоналните промени също могат да променят менструалния ви цикъл и да причинят нередовен цикъл. Болезнената менструация може да е признак за други здравословни проблеми, така че не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.

4. Главоболие и покачване на теглото

Хормоните ни се променят със сезоните


Главоболието е често срещан проблем, но при някои хора то може да се дължи на хормонални промени. Хормоналният дисбаланс също така предизвиква у някои жени внезапно наддаване на тегло без промяна в диетата. Напълняването може също да се дължи на промени в нивата на хормоните на щитовидната жлеза или синдром на поликистозни яйчници.

При някои жени теглото може да се променя и от противозачатъчни хапчета, които съдържат естроген и прогестерон.

5. Безсъние и нощно изпотяване

Безсънието се случва при жени в менопауза поради ниско производство на естроген и прогестерон. Тези хормони помагат за съня. Недостатъчното производство на прогестерон и естроген причинява и изпотяване през нощта.

Независимо какви симптоми изпитвате, посетете лекар за диагностика.