Върнаха уникални находки на музея в Шумен
Върнаха уникални находки на музея в Шумен / снимак: Юлия Христова/

Уникална бронзова матрица от поповското село Гърчиново и две златни пластини бяха върнати в Регионалния исторически музей /РИМ/ в Шумен, съобщи директорът му Георги Майсторски. Преди 10 г. находките бяха иззети от РИМ като доказателствен материал по следствено дело. Ценните предмети са били върнати в музея в Шумен с решение на Софийски градски съд от 28 август 2008. Делото е било заведено във връзка с подозрения, че мотиви от Гърчиновската матрица са били използвани за фалшифицирането на златни апликации. След 10-годишни съдебни дирения, с определение на магистратите, обвиненията са счетени за несъстоятелни и находките са върнати в Шумен. До момента находките са били съхранявани в трезора на Националния исторически музей, където са били депозирани от следствието.

 

Двете златни пластини са били откупени от колекционери преди 10 г. за сумата от 8 млн. лв. Тяхната датировка е от IV-III в пр. Хр. Вероятно са били изработени като орнаменти за пришиване към дреха или колан. Уникалната тракийска матрица е единствена не само в България, а в света, обясниха от музея в Шумен. Тя се съхранява в архивите на музея от 1924 г. и датира от VI-V в. пр. Хр.

 

В периода от 15 март до 1 юли 2007 г., с министерска заповед, „арестуваните” находки са били показани в Швейцария на експозицията "Златото на траките".

 

Пластините и матрицата ще може да бъдат видени в музея в Шумен.