ваксина
ваксина / Thinkstock/Getty Images
Необичайно много случаи на така наречената дребна шарка са регистрирани през последните месеци в няколко европейски страни. В Италия и Великобритания заболелите са стотици, в съседна Румъния лекуват 3200 души, съобщава се и за 17 жертви.

Епидемия от морбили в Европа. Има ли заплаха за България?

Българското министерство на здравеопазването разпространи писмо с препоръки регионалните инспекции да съберат информация, а семейните лекари да проверят имунизационните картони на пациентите си, особено на децата.

Дългогодишният педиатър д-р Каролина Златева е установила ясни отношения с родителите - в този кабинет имунизационните графици се спазват стриктно. "Майки, които предварително имаме уговорка да запишат бебетата им при мен, ако не са съгласни на ваксинации, няма да ги запиша. Аз за 32 години практика не съм видяла някакви усложнения сериозни от ваксините", коментира педиатърът пред БНТ.

Ваксините не са безвредни, смята всеки трети родител

Колебанията “за” и “против” имунизацията са сравнително нова тенденция, резултат от така наречената “интернет компетентност”. Самите млади майки признават, че им влияе прочетеното в мрежата. Проблемът с разпространението на заразата е, че реваксинацията става на 12-годишна възраст и често родителите я пропускат. "Има един контингент, който много трудно се покрива, ромските деца пътуват насам-натам, нямат постоянен адрес, не са при един личен лекар и затова обикновено от такива групи тръгват тези епидемии", каза д-р Златева.

Родители се обявиха против задължителните ваксини

Срещу морбили в България се използва трикомпонентна ваксина, която дава имунитет и срещу рубеола и паротит. Тя е изключително чиста, висококачествена и ако се съхранява и прилага според стандартите, е много ефективна, твърдят здравните експерти.
 
БНТ