клиника болница
клиника болница / Thinkstock/Getty Images
Превенция срещу морбили
92916
Превенция срещу морбили
  • Превенция срещу морбили
Към момента не съществува заплаха от разпространение на дребната шарка морбили у нас. В това уверяват от здравното министерство, откъдето посочват, че в съседна Румъния са регистрирани 3200 случая на заболели, 17 от които са починали. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват и в Италия, и във Великобритания.

Епидемия от морбили взе 13 жертви в Румъния

Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

морбили
Thinkstock/Getty Images

Във връзка с факта, че епидемията от морбили в съседна Румъния продължава да се разпространява, от родното ведомство са изпратили указания за превантивни мерки до Регионалните здравни инспекции.
Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, посочват от министерството.

Вирусите ни разболяват и от 4 метра разстояние

Оказва се, че в страните от Европейския съюз най-висока е заболеваемостта от морбили  във възрастовата група до 4 години. Поради ненавършена имунизационна възраст, най-много неваксинирани деца, около 98 %, има сред кърмачетата, които са  особено уязвими към заболяването. От ведомството припомнят, че за изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози от ваксината, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.