Вирусите ни разболяват и от 4 метра разстояние
Вирусите ни разболяват и от 4 метра разстояние / снимка: БГНЕС

Ако попаднете в една стая с болен, повален от вирусна инфекция или грип, който е в напреднала фаза, чрез кихане или кашляне и вие може да се заразите дори от разстояние от 4 метра. Това каза пред в. „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Чрез говор, пък, може да пипнете респираторно заболяване от метър - метър и половина.

В момента у нас циркулират много вируси, някои от които са съпътствани с упорита кашлица за по 2-4 седмици, а други (те са застигнали 20-30% от заболелите) са с диария. Има и немалко случаи на грип. Както се знае от края на лятото м.г., тази зима отново ни поваля свинският грип и „Виктория" (те двата са от вида А), както и "Масачузетс" (от вида В).

"Много важно е, ако сте с грип, да не го подценявате и да не продължавате да ходите на работа в следващите 1-2 дни, в които все още имате малко сили", посъветва д-р Кунчев. Заболелите да си стоят у дома, в добре затоплени стаи, но и хубаво проветрени. Да пият чай и топли течности. Срещу грипа има два медикамента, които може да си купите обаче с рецепта. "Добре е те да се поемат още в първия ден на болестта, най-късно до 48-ия час, тъй като тогава ефектът им е поразителен. След този период той намалява", посочи Кунчев.

Ако пациентите са с някаква вирусна инфекция, те трябва да пият симптоматични средства - т.е. срещу висока температура и кашлица, да вземат капки за хрема, но не и антибиотици, защото те влияят само на бактериалните инфекции. А в момента върлуват вирусните. Засега най-засегнати от заразите са малките деца и учениците.

Бременните до третия месец са силно уязвими в сезона на дихателните заболявания, защото вируси като този на рубеолата, на морбили, на Епщайн-Бар (той е херпесен) или грипния може да са опасни. Причината - има риск от увреждане на плода и дори от спонтанен аборт.

"Дали повалената от някакъв вирус бъдеща майка трябва да пие антибиотик, може да прецени само акушер-гинекологът, защото всяко едно лекарство преминава плацентарната бариера. Затова специалистите много внимават с дозата и избора на медикаменти", казаха още епидемиолози. Те посочват обаче, че по принцип не би следвало организмът на бременната да не може да се справи с обикновения грип.

Хората със сърдечно-съдови заболяване или с диабет също да са нащрек, защото грипът поразява всички системи в организма. Просто казано, ако респираторните вируси причиняват възпаление на едно място (в носа, в носоглътката, трахеята или алвеолите), грипът влиза в епителните клетки на горните дихателни пътища, размножава се в тях, унищожава ги, попада в кръвния ток (тогава усещаме втрисането) и така поразява целия организъм.