Връчват почетно звание на най-големия българист и славист в Европа
Връчват почетно звание на най-големия българист и славист в Европа / netinfo

В Югозападния университет “Неофит Рилски” ще се състои тържествена церемония за присъждане на почетното звание “Доктор хонорис кауза на най-големия българист и славист в Европа немския учен д-р Норберт Рандов.

Още преди две десетилетия д-р Норберт Рандов превежда Паисиевата “История славянобългарска” и “Житие и страдания” на Софроний Врачански, с което представя на немскоезичния читател началото на Българското възраждане.

Българистиката и славистиката вече пет десетилетия са в центъра на активната му научна дейност, за което е награден с най-престижните български национални отличия – орден “Стара планина” и наградата “Паисий Хилендарски”.

Почетното звание се присъжда за оказаната помощ на висшето учебно заведение при учредяване на Международния научно-изследователски център “Паисий Хилендарски” и за разработването на научната и образователна програма “Четвърт хилядолетие “История Славянобългарска”.

Норберт Рандов е роден през 1929 година в Алтщрелиц. Следва славистика в Рощок и Берлин, специализира в София. Чете лекции в Хумболтовия университет по българска и белоруска литература и по история на България. Автор е на десетки изследвания върху българската литература и историята на България.

Други новини от Благоевград