ВМРО-Варна поиска уволнение за скандален училищен директор
ВМРО-Варна поиска уволнение за скандален училищен директор / netinfo

Директорът на училище "Любен Каравелов" във варненския квартал Аспарухово да бъде уволнен, поискаха от ВМРО-Варна в нарочна декларация. Повод за недоволството на “воеводите” станал скандален случай в училището на връх първия учебен ден.

По предварителната уговорка отец Ясен от местния храм "Св. Цар Борис" трябвало да отслужи водосвет на 15 септември.

Въпреки уговорката, директорът Метин Низам изгонил свещеника с обяснението, че в училището има мюсюлмани, които могат да се обидят. Пред погледа на учениците и гостите, сред които общински съветници, Низам посочил вратата на православния свещеник.

Православието е традиционна и доминираща религия в България, изповядвана от 89 % от населението и водосветът е част от традицията на първия учебен ден. Както в българската армия е традиция водосветът на бойните знамена въпреки наличието на всякакви религии в редиците й, така и водосветът на първият учебен ден не би трябвало да обижда никого, припомнят от ВМРО.

За въпросния директор са постъпвали множество оплаквания, че се говори основно на цигански и турски в училището, че децата са освобождавани от час, за да посещават джамия и множество други недопустими неща за българско училище. Низам е активист на ДПС, бил е член на районна избирателна комисия от квотата на ДПС и развива активна политическа дейност, докато изпълнява служебните си задължения, се посочва още в декларацията.

Ако искането на варненските “воеводи” не бъде удовлетворено, те се заканиха да призоват родителите към бойкот на училището. При продължаващо нерешаване на проблема ВМРО, заедно с гражданите на Аспарухово, ще предизвика блокада на училището и спиране на учебния процес до уволнението на директора.

Декларацията на ВМРО-Варна е подкрепена от партия "Нашият град" и църковното настоятелство при храм "Св. Цар Борис".

Други новини от Варна