Реплика на короната на българските царе от 1204 до 1395 г. ще бъде представена в кабинета на директора на Националния исторически музей (НИМ), съобщиха от музея.

Съдбата на оригиналните български корони е печална. Короната на Първото българско царство е пленена в Преслав, заедно с цар Борис II през 971 г., при превземането на столицата от войските на византийския император Йоан Цимисхий. Тя е била отнесена в Константинопол и там следите й се губят. Същото се е случило и с короните, носени от цар Роман, пленен в Скопие през 992 г., и цар Самуил в 1018 г., се посочва в съобщението.

В него се добавя, че при обявяването на успешното освободително въстание на Асен и Петър през 1185 г. короната, изработена вероятно специално за целта, е била сложена на главата на Петър, но в 1204 г. папа Инокентий III е подарил корона на цар Калоян, изработена във Ватикан. Тази корона носят всички български царе до Иван Шишман включително. През 1395 г. короната попаднала в ръцете на турците и следите й са изгубени.

Царете на Третото българско царство - Фердинанд и Борис III, не са имали корони. Така българските музеи са лишени от възможността да експонират короните на своите владетели.

Повечето от короните във всички музеи по света са късни копия. Подобен е и случаят с унгарската кралска корона. Тя дори не е изложена в унгарския национален музей, а в парламента, посочват от НИМ. Това неотдавна е дало основание на директора на НИМ Божидар Димитров да обяви чрез медиите акция за възстановяване на българската царска корона.

Документални свидетелства са почти фотографските изображения във фрески от Боянската църква и Бачковския манастир на царете Константин Тих и Иван Александър.

Всички материали, както и работата по короната, са дарения. Златото (1.5 кг) е от крупен собственик на предприятие за цветни метали, пожелал анонимност; бисерите и скъпоценните камъни са от Елена Василева, а работата е на ювелира Стойчо Везенков.

Хората ще могат да видят короната от 23 декември в Централната зала на НИМ.

Източник на видеото: Novanews.bg