Великотърновският университет очаква 7064 кандидат-студенти
Великотърновският университет очаква 7064 кандидат-студенти / netinfo

7064 кандидат-студенти ще се явят на приемните изпити за новата академична година във Великотърновския университетСвети Свети Кирил и Методий”. Те са с 1662-ма по-малко в сравнение с миналогодишната кампания.

По традиция най-масовият изпит е теста по български език. На него ще се явят 3689 кандидат-първокурсници или 52% от общо заявилите желание да учат във висшето училище. Тестът ще се проведе на 20 юли в 10 сгради с 206 зали. За неговото нормално протичане ще следят 490 квестори. С най-голям рейтинг според първото желание на кандидатите е специалността Право - за нея ще се състезават 618 души. Следват Маркетинг, Финанси, Психология и Публична администрация.

Най-младият кандидат-студент е 17-годишната Ивет Огнянова от Горна Оряховица. Най-възрастният е Йордан Славов, на 56 години от Велико Търново. Той иска да учи задочно Теология. И тази година се запазва тенденцията броят на момичета да е по-голям от този на момчетата. Съотношението е 69% към 31%.

Най-често срещаното име на момиче е Мария – 157. Десиславите са 152, а момичетата с име Петя – 129. При момчетата най-много са тези с име Иван – 100, следват тези с името Георги – 92-ма и с Николай – 84.

38 кандидат-студенти ще отбележат рождения си ден по време на изпитите. Като подарък те ще получат поздравителна картичка от ректора проф. Пламен Легкоступ и книга от университетското издателство. Първият рожденик е Емил Димитров от Плевен. Той празнува утре, когато е и първият изпит във Великотърновския университет. Точно в 8 часа ще бъде обявена темата по История на България. По нея ще пишат 862-ма кандидат-студенти.

Последният изпит за прием във Великотърновския университет е на 31 юли – Плакат за специалността Изящни изкуства.

Други новини от Велико Търново