Гари Каспаров
Гари Каспаров / Guliver/Getty Images
Конференцията ще се проведе на 19-20 септември в София Хотел Балкан
В сянката на руската инвазия в Украйна, София ще бъде домакин на Конференция по въпросите на отбраната и киберсигурността в страните от Югоизточна Европа. Регионални лидери и високопоставени представители, както и експерти от отбранителната и кибериндустрията ще обсъдят поуките от руската инвазия и предизвикателствата за региона. На форума ще бъдат представени водещи израелски компании и технологии в областта на отбраната и кибесигурността.

Организатор на конференцията е израелската платформа IMPROVATE, даваща достъп до водещи технологии и иновации на нови пазари в цял свят. В консултативния съвет на IMPROVATE са бившият световен шампион по шах Гари Каспаров, Росен Плевнелиев, президент на България 2012-2017, проф. Зеев Ротщайн и ген.-майор от IDF.(Ret.) Амос Галаад.
Основен лектор ще бъдe бившият световен шампион по шах, експерт по изкуствен интелект и отявлен критик на руския режим Гари Каспаров.

Домакин на конференцията ще бъде Росен Плевнелиев, президент на Република България 2012-2017.

Във форумa ще участват водещи израелски компании: Aeronautics, TripleP, CopterPIX PRO, Cognyte, TSG, RAFAEL, Axon Pulse и др. Те ще имат възможност да представят своите технологии пред предстравители на изпълнителната власт и бизнеса в региона.

Гари Каспаров, автор на книгата „Зимата идва“: „В миналото защитата срещу военна агресия се осъществяваше с традиционни средства, но днес отбраната на границата се провежда с помощта на напреднали технологии средства, които генерират по-ефективна и цялостна защита на по-ниска цена и с много по-малко работна ръка. Израел е една от най-напредналите технологични сили в днешният свят в тази област и страните от Югоизточна Европа ще имат изключителна възможност да се срещнете отблизо с водещите в света компании по киберсигурност и отбрана.”

Двудневната конференция има за цел да адресира проблемите и предизвикателствата пред страните от региона, в контекста на настоящата нестабилност и настъпилите значителни промени във военната политика и огромното увеличение на разходите за отбрана.

Председателят на IMPROVATE Ирина Невзлин: “Целта на IMPROVATE е да направи иновациите и високите технологии достъпни за пазарите по целия свят. Войната в Украйна създаде огромно търсене на отбранителни и кибертехнологии сред страните в региона. Решихме да проведем IMPROVATE Defense & Cyber ​​като регионална конференция, където водещи израелски компании в областта могат да представят своите решения. Надяваме се, че конференцията ще създаде бързи връзки, които ще се засилят отбраната на региона.