В Гоце Делчев посрещнаха пътуващата библиотека на „Еврофутбол”
В Гоце Делчев посрещнаха пътуващата библиотека на „Еврофутбол” / netinfo

Пътуващата библиотека за хора с увреждания бе посрещната първо в цялата страна от жителите на град Гоце Делчев. Тя е финансирана от българския букмейкър „Еврофутбол” като част от третия целеви тираж на Държавната парично-предметна лотария (ДППЛ) – „Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование и информация”. В горещия юнски следобед на 21 юни 2007 г. много деца и родители отпразнуваха пристигането на инфо-буса за хора със зрителни и двигателни затруднения. Той е оборудван с нов лаптоп, на който е инсталиран специализиран хардуер и софтуер. Компютърът дава възможност на хората с увреждания да имат лесен и удобен достъп до различни информационни материали и интернет.

По повод пристигането на пътуващата библиотека в града „Еврофутбол”, съвместно със сдружение "Център за независим живот” (ЦНЖ) и фондация "Работилница за граждански инициативи” организираха разнообразни събития. Празникът бе открит от Десислава Петрова – „Връзки с обществеността” в ЦНЖ, Елица Иванова – дирекция „Връзки с обществеността” на „Еврофутбол” и Росица Папаркова – директор на библиотеката в читалище „Просвета”. Присъстваха и Огнян Лазаров – главен експерт от звено "Общински проекти” в община "Гоце Делчев” и Йордан Каменаров – председател на териториалната съюзна организация на слепите.

Градинката до площад „Гоце Делчев” стана сцена на представление на театър „Цвете”. Много деца участваха във финала на спектакъла и в игрите, организирани от актьорите. Те рисуваха, играха на кегли, хвърляха рингове в определена цел, участваха във викторина, разпознаваха предмети със завързани очи и измисляха интересни начини за опазване на чупливи предмети. Най-активните, изобретателните и точните получиха специални награди от „Еврофутбол”. Всички останали също си тръгнаха със сувенир от празника.

Чрез тази инициатива българският букмейкър се присъединява към обявената от Европейската комисия и Съвета на Европа „Година на равните възможности”. „Еврофутбол” финансира и първото по рода си не само в град Гоце Делчев, но и в цяла Югозападна България, адаптирано за ползване от незрящи хора читателско място в библиотеката на читалище „Просвета”.

Следващите спирки на пътуващата библиотека са: Разград – 26 юни, Бургас – 27 юни и Стара Загора – 28 юни.