В Девня проучват антична сграда от края на III - началото на IV век
В Девня проучват антична сграда от края на III - началото на IV век / ThinkStock/Getty Images

В Девня започнаха разкопки на антична сграда от края на III - началото на IV век, съобщи директорът на Музея на мозайките в града Иван Сутев.

Той обясни, че проучванията са били прекратени през 2009 година. Тогава е започнало изследването на сградата, която се намира западно от античната сграда с мозайки. Сега задачата ни е да си довършим работата, като се очаква да бъде добре разкрита античната сграда, която е сходна със сградата с мозайките. Освен това се очаква да се разкрият и части от улиците на север и юг от нея.

Делва на 1500 години откриха при ремонт в центъра на Варна

Директорът коментира, че според предположенията сградата, която ще се проучва, ще е по-богаташка, заради стабилния градеж - дебели до 1.20 метра на места стени с т.нар. смесен градеж от редове тухли и редове камъни. Той каза, че е още много рано да се каже дали ще бъдат открити антични мозайки. Според него при всички археологически проучвания има шансове да бъдат разкрити интересни неща.

Проучват римска крепост и тракийско светилище в община Минерални бани

Проучванията ще продължат до края на месеца. След това при възможност и допълнително финансиране разкопките ще продължат до края на сезона. В момента проучванията се финансират от археологическия музей във Варна и община Девня. Сутев посочи, че очакват отпускане и на държавна субсидия за разкопките.

Източник: БТА