В асеновградски храм приготвят 600 килограма риба за Никулден
В асеновградски храм приготвят 600 килограма риба за Никулден / Thinkstock/Getty Images

За два дни в асеновградския храм „Св. Николай Чудотворец" са постъпили 600 килограма риба, която ще бъде раздадена на вярващите в събота, когато отбелязваме големия православен празник Никулден. Цялото количество риба е дарено от местните, разказа пред Дарик отец Йордан Георгиев, който управлява храма в продължение на 28 години. Свещеникът е на мнение, че подобни дела не са невъзможни, когато има честни, боголюбиви и трудолюбиви хора.

Традицията в този храм да се дарява риба по Никулден не е от днес, споделя отец Йордан, който е и архиерейски наместник на Асеновградската духовна околия:

От години имаме една доста добра организация от хубави хора, добри християни и от млади хора, които постоянно идват да помагат. Днес имах помощници от полицията, от армията, които също дойдоха, защото има доста работа - да се донесе рибата, да се почисти, да се нареже, да се изпържи или изпече и да се пакетира. Това изисква време. Хубавото е, че вече имаме около 2500 пакета, които ще раздадем на хората".

Празничната вечерня в църквата ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай, добави още Йордан Георгиев. Утре Свети Николай ще бъде почетен със съслужение, в което участие ще вземат всички свещеници от околията. Призивът на отец Йордан към вярващите е само един - да бъдем добри:

Времената са тежки, някои хора не могат дори да се нахранят, други не могат да си платят тока, но такава е съдбата на този етап на нашия народ. Надяваме се, че с Божията помощ нещата ще се пооправят, ако сме единни, ако сме заедно, ако почитаме Бога. Когато много хора се молят, молитвата е по-силна, по-чута от Бог. А той изпълнява нашите молитви, ако са отправени от сърце".