/ iStock/Getty Images
Учени установиха, че хората, които пият всеки ден по 125 мл вино, по-рядко се нуждаят от лекарски грижи в сравнение с пълните въздържатели.

Екипът на д-р Кен Мукамал от Харвардския медицински университет провел изследване в Италия, обхванало 21 000 души на средна възраст 56 години. За период от 6 години 13 000 от тях попаднали в болница.

Заклетите алкохолици са по-податливи на деменция

Оказало се, че абсолютните трезвеници били с 11% по-висок риск да се нуждаят от медицински грижи, в сравнение с умерените консуматори на червено вино, спазващи средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци и рибни продукти.

Може ли алкохолът да е полезен за здравето? (ВИДЕО)

Предишни медицински изследвания доказаха ползата от умерената употреба на червено вино, което предпазва от болестите на сърцето благодарение на ценните си съставки, пише в. "Дейли мейл".

Учени разгадаха как алкохолът предпазва сърцето

Ръководителят на изследването д-р Мукамал предупреждава, че резултатите от проучването в никакъв случай не би трябвало да насърчат трезвениците да започнат да пият, за да подобрят здравето си. Но получените резултати потвърждават народното поверие, че чашка вино на ден държи доктора надалеч.
БТА