Ново изследване откри, че две-три алкохолни питиета могат да изчистят мозъка от токсини. Малки количества алкохол могат да помогнат на мозъка да се изчисти от плаките, за които се смята, че причиняват болестта на Алцхаймер . Освен това помагат да се намали възпалението в мозъка.

Д-р Майкен Недергаард, автор на изследването сочи, че продължителното приемане на големи количества етанол причинява вреди на централната нервна система. Но ниските дози алкохол имат потенциала да са полезни за мозъка, тъй като му помагат да се изчисти от отпадъчни вещества.

алкохол
Thinkstock/Getty Images

По време на изследването учените са давали различни количества алкохол на лабораторни мишки, след което са изследвали ефекта върху техните мозъци.

Тези, на които са били давани високи количества алкохол в продължение на дълги периоди от време, са показали повишаване на нивата на увреждащо мозъчно възпаление. Те също така са показали влошени когнитивни и моторни функции. Но при мишките, на които е била давана ниска доза, мозъкът е станал по-ефективен в премахването на отпадъчните си вещества, в сравнение с мозъците на другите мишки. 

Полезен или вреден е алкохолът? 

Преди няколко години биолозите сметнаха, че са открили тайната на ползата от виното. Става дума за веществото ресвератрол, дори успяха да го нарекат "извора на младостта", тъй като то сякаш забавяло стареенето. Има обаче изследвания, които опровергават информацията за неговата физиологична ефективност.

Научните дискусии продължават. В крайна сметка, ако си пийвате стабилно, със сигурност ще навредите на здравето си.

Вижте още:

Защо ни боли главата след пиене? (ВИДЕО)

Полезен алкохол няма, предупреждават лекари


Алкохолът подтиква и двата пола да "слагат рога" на половинките

Защо огладняваме, след като пием алкохол? (ВИДЕО)

Специалист разкри какво е умерено пиене и какво ни прави алкохолици


Заклет алкохолик се отказа от пиенето с помощта на сладко

Алкохолът поврежда мозъка само за 6 минути

Учени: Алкохолът вреди повече на бедните, отколкото на богатите