/ Thinkstock/Getty Images
Проф. Христо Кожухаров за вредата от алкохола
95009
Проф. Христо Кожухаров за вредата от алкохола
  • Проф. Христо Кожухаров за вредата от алкохола
До чаша и половина вино или бира са нормалните количество алкохол, което можем да приемаме на ден. Това заяви в интервю за Дарик проф. д-р Христо Кожухаров, ръководител на Втора психиатрична клиника във варненската болница "Св .Марина". Според специалиста обаче трябва да се гледат седмичните количества на приетия алкохол, тъй като има пациенти, които не пият всеки ден, а пият запойно – няколко дни приемат само алкохол.
 
Във Варна не останаха въздържатели
 
„Това е опасно, защото най-често тези пациенти имат и друго психиатрично заболяване, а от друга страна за по-кратко време излагат организма си на по-голямо натоварване, страдат повече и органите им може би ще бъдат по-увредени”, изтъкна проф. Кожухаров.

Той е на мнение, че алкохолът е част от културата ни и от религията ни. „Когато възпитаваме децата си, особено момчетата, ние ги караме да пият алкохол. Животът започва и завършва с алкохол”, отбеляза още медикът, припомняйки, че се пие и при раждане на дете, и при смърт на човек.

„Толерантни сме към алкохола. Това не е толкова хубаво, защото много по-лесно можеш да станеш злоупотребяващ и  зависим”, е мнението на  проф. Христо Кожухаров. Опитът му показва, че употребата на алкохол е вредна тогава, когато има физически или психически последствия за организма.

Алкохолът влияе по различен начин при мъжете и жените


Треперене на ръцете, изпотяване и напиване от по-малко количество са признак  за зависимост от алкохола. Тревожен знак е  и отпадането на алтернативни удоволствия като лов, риболов, секс и др.  и отдаване само на пиенето по еднообразен начин и обикновено без мезе и компания, посочи шефът на Втора психиатрична клиника в „Света Марина”. Той уточни, че зависимостта към алкохола е лечима, но хронична и повтаряща се.

Употребата на антидепресанти не води до зависимост. Като всички лекарства обаче, те имат странични ефекти, които могат да са напълняване, сексуално разстройство, смущения на съня и др.

За депресия, а не обикновено неразположение, можем да говорим, ако за повече от седмица не можем да изпитваме удоволствия, започнем да се уморяваме по-бързо, променени са сънят и теглото ни и имаме липса на апетит, изпитваме чувство на безперспективност и дори ни минават суицидни мисли през главата, разкри още специалистът.

Цялото интервю с проф. Христо Кожухаров ще откриете в аудио зоната