Шипка
Шипка / Благой Момчилов
На националния празник „Събуди се” с изнесен водещ на връх Шипка, а репортерите на NOVA ще проследят как празнува България
Шипка и пътят нагоре. Стъпки към свободата. Емблематичният български хор Мистерията на българските гласове за пръв път ще пее от връх Шипка в ефира на NOVA. На 3 март „Събуди се” ще продължи извънредно – от 7.55 до 12.00ч.

В студиото при водещата на съботния сутрешен блок на NOVA Мира Иванова ще бъдат историци, общественици и българи с кауза, обединени от темата България. Галя Щърбева ще е специален изнесен водещ от Шипка.

Режисьорът на филма „Възвишение“ Виктор Божинов и актьорът Алек Алексиев също ще са част от специалния проект на NOVA за 3 март и ще се включат от върха в студиото при Галя Щърбева.

Репортерите на NOVA Ина Гълъбова и Мия Димитрова ще отразяват тържествата и специалните изявления на официалните лица. Зрителите ще видят ефира на NOVA обръщението на патриарх Неофит и на руския патриарх Кирил на националния празник на България.

Защо духовата музика, която свири на папа Франциск миналата Коледа, пристига в България? И какво ще изсвири на хората от Лесичово духовият оркестър на италианските карабинери – очаквайте в „Събуди се” в събота.

През целия ден репортерите на медията ще отразяват честванията в цялата страна и чужбина – в сутрешния блок и за Новините на NOVA.

Един от най-успешните съвременни български филми „ТИЛТ“ също ще бъде част от празничната програма на телевизията - любителите на българското кино ще имат възможността да видят лентата на малък екран на 3 март в 20.00 ч. по NOVA.

Нашите майки, бащи, синове и дъщери все по-често избират живот зад граница. Специалното празнично издание на Темата на NOVA: Близки в чужбина, в неделя от 19.20 ч., ще отведе зрителите в единственото средно училище с български статут извън пределите на нашата страна, за да покаже, че там растат българи, които ревностно пазят традициите ни живи и боледуват по България. Ще се срещнем с учителите и родителите им, за да видим как България е по-жива на 1400 км от дома.

Не пропускайте специалната празнична програма на NOVA за националния празник на България.