„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” закрива фестивала в Триест
„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” закрива фестивала в Триест / БГНЕС

Филмовият фестивал в Триест, специално посветен на развитието на филмовите индустрии в централна и източна Европа, ще бъде закрит от „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.

Кинофорумът, който е едно от най-значимите кино събития в Италия, отбелязва 20-годишен юбилей, съвпадащ с 20-годишнината от падането на Берлинската стена – епохално явление в новата история на Европа и света. Сред най-очакваните фестивални събития е представянето на филми, създадени с помощта на Филмовата комисия на Friuli Venezia Giulia.

Цитирайки информацията от пресцентъра на филмовото събитие в Триест, „специалната гала, с която ще бъде закрит фестивалът на 22 януари 2009 г., е на гигантската съвместна продукция между Изтока и Запада с участието на харизматичния Мики Манойлович – неговият герой прекосява Европа заедно със своя внук в търсене на истината за корените и принадлежността. Творбата на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” пристига след участие в десетки престижни международни фестивали, за своята премиера на италианска земя именно в Триест, където е снимана част от историята във филма, отбелязва БГНЕС.