Светият синод: Изучаването на религия в училищата трябва да е задължително
Светият синод: Изучаването на религия в училищата трябва да е задължително / netinfo
Изучаването на религия в училищата трябва да бъде въведено като задължителен елемент на учебния процес. Това е основната цел според концепцията за въвеждането на предмета Религия в училище, изготвена от представители на Светия синод. Това съобщиха духовници и членове на Синода днес на пресконференция, на която беше официално представена тяхната концепция.

В концепцията си за изучаване на религия в училищата Светият синод настоява да се въведе задължителна подготовка по религия с алтернативно избираеми профили, одобрени от МОН, които да бъдат Православие, Католицизъм или Мюсюлманство. За тези, които откажат да изучават религия в училище, духовниците предлагат да се въведе друг алтернативен профил като Етика например. Основна причина за това е, че в съзнанието на младите хора липсва християнска традиция и знание за религията. Това каза отец Василий Шаган. Той допълни, че концепцията на Светия синод е направена в помощ на концепцията на обществения съвет на МОН, заради пропуските в нея.

На пресконференцията присъстваха и представители на Главно мюфтийство в България, които подкрепиха концепцията на Светия синод за изучаването на предмета религия в българското училище. Участие в пресконференцията взеха и митрополитите – техни високи преосвещенства Сливенски митрополит Йоаникий, Варненски и великопреславски митрополит Кирил, Неврокопски митрополит Натанаил, Русенски митрополит Неофит, Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и множество духовни лица.

Тя се проведе след среща в Светия синод с министъра на образованието Даниел Вълчев, където също е била представена позицията на Светия Синод, който категорично отхвърля концепцията, изготвена от екипа към МОН, ръководен от проф. Георги Бакалов.