Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев / ББР
Това обяви Главният изпълнителен директор по време на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа във Виена
Като национална банка за развитие ББР планира да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика и еко иновации. Това обяви Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев във втория ден от Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който се провежда във Виена. Днес той участва в панел, посветен на изграждането на устойчива икономика на ЕС.

Безспорен успех на ББР бе пилотната Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, посочи Мавродиев. Благодарение на програмата бяха реновирани 2 021 сгради в страната, което ще допринесе за значително намаляване на въглеродните емисии – с близо 309 хил. тона годишно.

През следващите три години банката ще постави фокус върху „зелените“ инвестиции, като ще подкрепя проекти за производството на чиста енергия от възобновяеми източници, декарбонизация, екологични иновации, зелена общинска инфраструктура и устойчиво земеделие.

форум
ББР

„Българската банка за развитие ще подпомага още по-активно бизнеса в тази посока“, заяви Стоян Мавродиев по време на форума във Виена. По думите му, в очакване на новите европейски регулации компаниите трябва да получат най-добрия шанс да се адаптират. „ББР ще подкрепи тези, които намаляват въглеродния си отпечатък и са еко ориентирани“, допълни Мавродиев. За да сподели риска от несигурна възвръщаемост, банката планира да предложи гаранции и инструменти за споделяне на риска, както и дългосрочен заемен ресурс на компании в сектора.

Стоян Мавродиев поясни, че банките за развитие в Европа ще имат ключова роля в зелената инвестиционна програма на Европейската комисия, ЕИБ и националните правителства. За стимулиране на екологичното развитие на икономиката и енергетиката ще бъдат направени и промени в националните законодателства.

По време на форума ББР организира и специален уъркшоп, посветен на инвестициите в България, под надслов „Invest in Bulgaria – expand In Europe”. Семинарът представи инвестиционната среда в страната, приоритетите за развитие на устойчиво финансиране и възможностите за бъдещ растеж и интеграция в региона.