Старият град в Пловдив празнува с ретро шествие
Старият град в Пловдив празнува с ретро шествие / DarikNews.bg, Пловдив, Виктор Кадири

С ретро шествие по Главната, водено от файтон и духов оркестър, продължиха празниците на Стария Пловдив.

Множество пловдивчани с възрожденски облекла, показващи различни етноси и професии от миналото на Пловдив, се включиха в колоната. Градски кокони с чадърчета и господа с бомбета, крачеха редом до свои съграждани с фесове и арменски носии и музикантите и танцьорите от ансамбъл „Тракия".

Кметът на Пловдив Иван Тотев изрази съжаление, че в реквизита на театъра не се е намерил достатъчно голям костюм за височината му, но въпреки това се включи в шествието. На Римския стадион множеството бе посрещнато от предшественик на кмета от римско време, който поговори с Тотев за тънкостите на кметуването през вековете.

Старият град в Пловдив празнува с ретро шествие
netinfo

В сърцето на Стария град колоната бе спряна от ромски оркестър, предвождан от „типичен филибелия" изигран от актьора Петър Тосков, който вещо обясни, че е с гръцки корени, майка арменка и баща турчин.

Централно място в днешните празници взе и Ути Бъчваров, който на Лапидариума беше водещ на кулинарен празник с мирис на филибелийски гозби. В шоуто се включиха и четирима професионални готвачи, които приготвиха вкусни възрожденски манджи за дегустация на събралите се гости.

Празниците продължават в Къща Ламартин с диалози между автори и публика, между поезия и белетристика с участието на Станислава Станоева, Елеонора Пенева, Евелина Кованджийска. В Бакалова къща ще бъде открита изложба „Поезия в глина" на Цветана Видева.

Старият град в Пловдив празнува с ретро шествие
netinfo

Други новини от Пловдив