ССИ иска Либия да бъде изключена от Международната конференция на труда
ССИ иска Либия да бъде изключена от Международната конференция на труда / netinfo

Съюзът за стопанска инициатива /ССИ/ ще настоява пред Международната организация на работодателите Либия да бъде изключена от Международната конференция на труда тази година, както и от работата на Международната организация на работодателите. Това каза заместник-председателят на ССИ Теодор Дечев.

Според съюза има заговор срещу чуждестранни работници, работещи на територията на Либия. Те са били подложени на изтезания, за да им бъдат изтръгнати признания за неизвършено престъпление. Случаят с българските медици и палестинския лекар се използва за изнудване на българското правителство и на международната общност, както и за прикриване на отчайващото състояние на здравеопазването в Либия, смятат от ССИ.

ССИ ще предложи от Международната конференция на труда да бъдат извадени и квотите на либийските синдикати и работодатели, тъй като те са дали доказателства, че не са независими от централната власт в Либия и не представляват автентични социални партньори.

Съюзът ще потърси и съдействие на Европейския съюз на занаятчиите, малките и средните предприятия, който да настоява пред Европейската комисия за по-силен и ефективен натиск върху либийското правителство, каза Теодор Дечев.

Съюзният секретар Боян Чуков съобщи, че регионалната структура на ССИ в Пловдив подготвя видеоклип, който ще бъде предлаган за безплатно разпространение по телевизиите и в интернет. Посланията на клипа ще бъдат "Пуснете хората, които държите в клетка" и "Свободата не струва пари".