С масово кръщене в Плиска отбелязаха 1150 г. от покръстването на българите
С масово кръщене в Плиска отбелязаха 1150 г. от покръстването на българите / снимка: DarikNews.bg, Шумен
С масово кръщене в Плиска отбелязаха 1150 г. от покръстването на българите
72144
С масово кръщене в Плиска отбелязаха 1150 г. от покръстването на българите
  • С масово кръщене в Плиска отбелязаха 1150 г. от покръстването на българите

Масово свето Кръщение извърши Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в Плиска. Общо 14 деца - 10 момчето и 4 момичета, бяха кръстени от дядо Владика по повод 1 150-годишнината от покръстването на българите. Организатори на събитието са Община Каспичан, кметството в Плиска и Варненската и Великопреславска Митрополия.

Ритуалът по въвеждане в светото тайнство Кръщене на Източноправославната вяра бе изпълнен по канон и продължи около час и половина. Кръщенето се състоя в Базиликата на първата българска столица Плиска, мястото, където през 864 г. е започнало покръстването на българите.

На всички новопокръстени деца митрополит Йоан подари по едно кръстче и икона, осветени на Светла събота в Йерусалим на Божи гроб.

От община Каспичан също направиха подаръци на 14-те деца, дарявайки ги със златна значка с герба на Плиска и Грамота от събитието. Кметът на Каспичан Милена Недева и кметът на Плиска Христо Илиев помолиха владиката да освети и знамето на Плиска.

„Ние имаме нови 14 членове на Светата църква, като християни, които вече ще могат да бъдат въвеждани в Божия дом и когато станат малко по-големи никога да не забравят, че те носят благодатта на Светото кръщение", заяви митрополит Йоан.

С масово кръщене в Плиска отбелязаха 1150 г от покръстването на българите
netinfo

Други новини от Шумен