С авиошоу над страната отбелязват 100 г. от първия български полет
С авиошоу над страната отбелязват 100 г. от първия български полет / БГНЕС
С авиошоу над страната отбелязват 100 г. от първия български полет
55967
С авиошоу над страната отбелязват 100 г. от първия български полет
  • С авиошоу над страната отбелязват 100 г. от първия български полет

Над 20 леки летателни апарата ще направят въздушна обиколна над страната по повод 100-годишнината от първия български полет. Това съобщиха за Дарик от фондация Български военновъздушни сили, която е организатор на събитието. Подобен тур у нас досега е осъществяван само един път, през 1926 г. Полетът ще бъде част от „Авиошоу 2012", което ще се проведе между 24 и 26 август и ще приключи с демонстрации на летище Лесново, в близост до град Елин Пелин.

Датите, избрани за авиошоуто, не са случайни, тъй като на 13 август по стар стил, точно преди един век за първи път родният авиатор Симеон Петров се издига в небето с български самолет, обясни председателят на фондацията генерал майор Иван Парапунов: „Обиколката ще стартира от правителствен ВИП на 24 август от 9.30 ч. Самолетите ще прелетят през Южна България по нашето Черноморие, Северна България, екипажите ще преспят на Горна Оряховица и на 25 август финалът е от 11.00 ч. на летище Лесново, където ще се проведе и международното шоу на леки самолети".

Една от проявите на летището, която се провежда за първи път у нас, ще бъде международно състезание по акробатика с пилоти от Великобритания, Словения, Сърбия, Хърватия и България: „Те ще летят между надути хелиеви балони с височина 20 метра с много сложни акробатични фигури от висшия пилотаж. Освен това наши гости са и румънска демонстративна група от пет самолета, която в Европа се ползва с голяма известност. Може би ние ще се окажем и първите, които ще проведем състезание с моторни парапланери. Освен това ще има демонстрация на вертолети, на авиомодели, парашутни скокове".

Атракционното шоу на летище Лесново ще започне на 25 август от 14.00 ч. след приключване на въздушната обиколка, обясниха от фондацията. 12 пък е избран за начален час във втория ден от демонстрациите.