Русенски ортопед разработи нов модел за лечение на тежки фрактури на подбедрицата
Русенски ортопед разработи нов модел за лечение на тежки фрактури на подбедрицата / МБАЛ – Русе

Русенски ортопед разработи интерактивен модел за лечение на тежки фрактури на подбедрицата. Моделът е дело на д-р Йордан Андонов, разработен заедно с доц. Ивелин Иванов от Русенския университет.

Виртуалният математически модел позволява да се създадат оптимални условия за срастване на комплицирани счупвания на подбедрицата, като се намалят до минимум възможните усложнения. Той ще позволи оптимизиране на конструкцията на ортопедичен апарат, наречен хибриден външен фиксатор, с цел да се стимулира костното срастване.

Фиксaторът се използва при случаи, когато има тежки счупвания на подбедрицата, усложнени с кожна увреда. При стандартния подход се правят големи разрези, за да се поставят импланти, а хибридният външен фиксатор стабилизира костта без да се налагат големи разрези, които могат да нарушат кръвоснабдяването и да създадат условия за инфектиране на кожата, а това да създаде риск за ампутация.

Д-р Йордан Андонов за първи път в България въвежда използването на хибридния външен фиксатор през 2004 г., а в русенската болница методът вече е приложен успешно при 97 пациенти. Докторът е ортопед-травматолог с 14-годишен стаж.

Други новини от Русе