Рухна един от мостовете по пътя за Парка за танцуващи мечки над Белица
Рухна един от мостовете по пътя за Парка за танцуващи мечки над Белица / Четири лапи

Единият от трите моста по пътя от град Белица до парка за танцуващи мечки се срути и в момента достъпът до парка е почти невъзможен както за туристи, така и за обслужващия персонал, алармират от Фондация „Четири лапи”.

 

„От години изпращаме сигнали до община Белица за трагичното състояние на пътя,” разказва Димитър Иванов – управител на парка. „През нощта срещу 22 април се случи това, което очаквахме отдавна – един от мостовете, приблизително на 2 км. преди парка, беше отнесен от придошлите води на реката. През изминалата година същият мост пропадна, тогава от общината направиха козметичен ремонт и резултатът е налице сега – мостът вече е напълно разрушен. Пътят се амортизира основно заради тежките камиони на дърводобивни фирми, които редовно минават по него. През миналата година за своя сметка направихме заравняване на участъка между двата информационни центъра на парка, който е с дължина около 3 км, но в момента отново има коловози заради камионите”, обясняват от фондацията.

 

След като констатирали инцидента и подали сигнал до кмета на Белица, „Четири лапи” получили уверение, че мостът ще бъде поправен в рамките на 3-4 дни. Ремонтните дейности обаче все още не са започнали.

 

Паркът за танцуващи мечки, който е изграден със средства на фондацията на Бриджит Бардо и „Четири лапи”, е сред10-те финалисти в българската част от конкурса на ЕС за отлична туристическа дестинация, свързана с опазването на природата.

 

„Наличието на постоянен достъп до парка е от изключително значение,” разказва Васил Мадолев – ръководител на екипа от гледачи: „За съжаление лошият път или по-скоро липсата на такъв, пречи сериозно и на работата ни и застрашава здравето на обитателите на парка. Вече е много трудно да доставяме храната за мечките до парка. За средата на май беше предвиден ежегодният медицински преглед, на който са поканени известни светила на нашата и международната ветеринарна медицина, но при тези условия той надали ще може да се състои. Това може да се окаже фатално за животните, тъй като голяма част от тях са възрастни и имат сериозни здравословни проблеми. Също така, активният туристически сезон започва с майските празници и, за съжаление, много хора, които планират да посетят парка и да прекарат един приятен ден сред природата, ще останат разочаровани.”

 

От „Четири лапи” се надяват да бъде намерено бързо решение на проблема, за да могат служителите на фондацията да продължат да полагат необходимите грижи за обитателите на парка. В момента в уникалния и най-голям по рода си в цяла Европа парк са настанени 27 мечки от България и Сърбия.