Ройтерс: Среднощни празненства в България за приемането в ЕС
Ройтерс: Среднощни празненства в България за приемането в ЕС / netinfo
Румънци и българи планират среднощни улични тържества, за да посрещнат Новата година и да ознаменуват приемането на техните страни в Европейския съюз, предаде Ройтерс.
 
България и Румъния пропуснаха първата вълна на разширяване на съюза на изток през 2004 г., но ускорените вътрешни реформи, в частност в борбата с корупцията, им осигуриха членството от 1 януари 2007 г. Двете страни имат най-малък брутен вътрешен продукт на глава от населението измежду всичките страни от блока, остаряла инфраструктура и слаба образователна система, но икономиките им бързо се развиват, отбелязва Ройтерс.
 
Според политолози, допълва агенцията, членството в ЕС и еврофондовете ще запазят темпото на икономическия ръст на България и Румъния, но развитието им ще бъде забавено от тромавата администрация и престъпните групировки. Анализаторите се опасяват, че България ще изостане от Румъния в процеса по подобряване на администрацията и в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта.
 
Ройтерс цитира професор Том Галахар от Брадфордския университет, експерт по прехода към демокрация на Балканите, според когото има опасност Румъния, подобно на Гърция през 80-те години, да проиграе своите шансове. Агенцията припомня и за опасенията на повечето западни членове на ЕС от наплива на имигранти от двете нови членки и наложените ограничения върху достъпа до трудовите им пазари.