Режисьорите на Холивуд се споразумяха със студията
Режисьорите на Холивуд се споразумяха със студията / netinfo

Филмовите режисьори в САЩ постигнаха споразумение със студията след пет дни преговори, обявиха от режисьорския синдикат.

Споразумението може да окаже натиск върху стачкуващите сценаристи да сложат край на 10-седмичния си протест. Шефът на преговорния екип на режисьорската гилдия Джил Кейтс окачестви споразумението с филмовите компании като "основополагащо" и "значимо".

Сделката предвижда по-високи заплати и допълнителни доходи за всяка година от договора. Освен това се формира юрисдикцията на гилдията относно програмите, разпространявани по интернет. Също така се установява нова система на процентни отчисления от всяко теглене от интернет, което на практика удвоява сумите, плащани досега от работодателите.

Доходите на сценаристите от предлаганите по интернет развлекателни програми и филми са ключов елемент в спора им с филмовите студия, припомня АП.

Писателската гилдия на САЩ започна протестни действия през ноември заради заплащането за разпространените на филмите в интернет и на DVD.

Спорът доведе до блокиране на продукциите на почти всички телевизионни комедии и драми. Стачката вече принуди наградите „Златен глобус“ да се ограничат до пресконференция, след като актьорите се обявиха в подкрепа на сценаристите.