РБ: Да честваме годишнините от Априлското въстание като национален празник на 1 май
РБ: Да честваме годишнините от Априлското въстание като национален празник на 1 май / снимка: БГНЕС
РБ: Да честваме годишнините от Априлското въстание като национален празник на 1 май
78954
РБ: Да честваме годишнините от Априлското въстание като национален празник на 1 май
  • РБ: Да честваме годишнините от Априлското въстание като национален празник на 1 май

На връх 1 април депутати на Реформаторския блок предлагат заедно с Деня на труда - 1 май, да се отбелязва и годишнината от избухването на Априлското въстание. Предложението е внесено като промяна в Кодекса на труда. "Тази дата е паметна за българския народ и бележи своеобразния апогей на борбите за национално Освобождение", пише в мотивите на законопроекта.

Пред Дарик депутатът Мартин Димитров отбеляза, че към момента нямат подкрепата на другите парламентарни групи, но идеята дошла от различни организации, които чествали избухването на Априлското въстание на 1 май.

„Знаете колко важно е това събитие в българската история. То е символ на българския дух и жаждата за свобода и независимост", коментира Димитров. Той изрази надежда реформаторите да намерят подкрепа от другите парламентарни групи по този въпрос.

На въпрос защо именно този ден е избран, Димитров обясни, че има традиция именно на 1 май да се честват годишнините от Априлското въстание.

„Ако искаме да съхраним българщината, има определени дати и събития, които трябва да помним и честваме. Априлското въстание е едно от тези събития. Годишнината от избухването му заслужава да бъде национален празник", каза Димитров.

По отношение на съвпадението с деня на труда народният представител посочи, че има и други дати, на които се частват две събития.

Априлското въстание избухва на 20 април по стар стил 1876 година в Копривщица.