Разклонение на римски път разкри проф. Овчаров край Перперикон
Разклонение на римски път разкри проф. Овчаров край Перперикон / снимка: DarikNews

Разклонение на римски път с подпорни стени и ковачница, датирани от края на 3-5 век разкри археологът проф. Николай Овчаров при разкопките на южния склон на Перперикон. Те дават представа за комуникациите, които са водели до скалния град през римската епоха.

Най-вероятно това е част от прословутия път Виа Егнация от Константинопол за Рим и разклонението му, което води до южната част на скалния град чрез пътни серпантини, каза проф. Овчаров.

В близост до римския път екипът на проф. Овчаров е попаднал на производствен център, който по всяка вероятност е ковачница. В момента е разчистено едно уникално кръгово съоръжение с диаметър 10 метра. Материалите, които са излезли - желязна шлака, улеи за вода, керамика, показват, че това е било ковашка работилница, каза проф. Николай Овчаров.

Намерена е и монета от края на 4 век - най-големият римски разцвет на Перперикон. Няколкото надписа върху камъни до римския път са от късно античен гръцки шрифт, твърди археологът. Според него именно те ще помогнат за откриването на ранното име на Перперикон.

Други новини от Кърджали