Pure на Андрю Милър спечели наградата Книга на годината
Pure на Андрю Милър спечели наградата Книга на годината / снимка: Reuters

Романът "Pure" на Андрю Милър спечели в Лондон наградата "Коста" за Книга на годината 2011, предаде Ройтерс.

Решението бе взето след оспорвана надпревара, тъй като осемчленната комисия бе разделена между романа на Милър и биографичната творба на поета Матю Холмс "Сега всички пътища водят към Франция: Последните години на Едуард Томас", описваща историята на поет, загинал в Първата световна война.

Носителят на приза се избира измежду произведенията, които по-рано този месец станаха носители на наградата "Коста" в различни категории (роман, дебютен роман, биография, поезия и детска книга).

Победителят във всяка категория получава чек за 5000 лири. Носителят на приза Книга на годината, който ще бъде обявен днес, печели допълнителни 30 000 лири.

От въвеждането й през 1985 година наградата Книга на годината е печелена девет пъти от роман, четири пъти от дебютен роман, пет пъти от биография, седем път от стихосбирка и веднъж от детска книга, отбелязва БТА. Миналата година отличието бе присъдено на поетесата Джо Шапкот за стихосбирката й "За непостоянството".

Наградите "Коста" са учредени през 1971 година като награди за литература "Уитбред". Те се наричат така до 2006 година. За тях се борят автори от Великобритания и Ирландия. През 2006 година отличието е преименувано, след като групировката "Уитбред" отстъпва спонсорството на веригата кафенета "Коста". Основната идея на организаторите е, че няма нищо по-хубаво от това човек да си почива с хубава книга и чаша ароматно кафе в ръка.