Проф. Овчаров търси следи от патриарх Евтимий в средновековен манастир
Проф. Овчаров търси следи от патриарх Евтимий в средновековен манастир / DarikNews.bg,

Възможно ли е в средновековния манастир край кирквоското село Добромирци да е служил патриарх Евтимий? Това ще бъде работната хипотеза, с която през май екип от археолози, ръководен от проф. Николай Овчаров, ще започне разкопките на археологическия обект. Това съобщи на пресконференция самият археолог.

Към версията, че манастирът е ползвав от последния български патриарх на Второто българско царство го насочил разказ на хора от региона, според който при започването на строежа на джамията в село Бенковски през 30-те години на миналия век, при разкопаването за основите й, излязло погребение на християнски епископ в пълно облекло, включително и с корона /митра/ на главата.

Въпросният средновековен манастирски комплекс, който става обект на археологическите разкопки, се намира на 2 километра от село Добромирци по пътя за Златоград. Църквата към манастира, която датира към 10-12 век, е разкрита през 60-те години на миналия век.
По думите на проф. Овчаров ръководството на Община Кирково в лицето на новия кмет Шинаси Сюлейманов, се е съгласило с радост да финансира обекта първоначално с 50 хиляди лева. „По този начин се връзват обектите по 50-километровата линия от Кърджали до Златоград. Колкото повече обекти има толкова повече се увеличават шансовете за развитието на културно-историческия туризъм", коментира проф. Овчаров.

По време на пресконференцията той съобщи още, че вече са осигурени средства в размер на 180 000 лева за тазгодишните разкопки на Перперикон, където ще се работи върху северните укрепления на скалния град и южното му подградие. Разкопките ще бъдат проведени през месеците юли, август и септември.

„Отделно за реставрация и консервация се очакват 1,5 милиона лева по норвежкия проект. „В началото на юни започва голямата реставрация на Перперикон. Проектирана е цялата западна част на Акропола с кулата и комплексите около нея. Около 20 сгради ще бъдат реставрирани. Няма да има бутафории, както е модерно да се прави", каза още проф. Овчаров.

Други новини от Кърджали