Приписали на Раковски масонски ръкопис
Приписали на Раковски масонски ръкопис / Thinkstock/Getty Images
Приписали на Раковски масонски ръкопис
90215
Приписали на Раковски масонски ръкопис
Приписали на Раковски масонски ръкопис
  • Приписали на Раковски масонски ръкопис
  • Приписали на Раковски масонски ръкопис

45 ценни книги, спасени от грабеж, бяха представени в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".

По думите на директора на Националната библиотека доц. Красимира Александрова, те са част от голям обем от 91 тома книги, иззети от частно лице и предоставени на институцията след съдебно решение.

Редките издания са иззети през 2013 г., като първоначално шуменската полиция тръгва по следата на обяви за продажба в интернет сайт. Някои от книгите са предлагани на цена от 2000-3000 лева.

Една от любопитните книги е фалшификат на масонски ръкопис, чието авторство е приписвано на Георги Стойков Раковски.

По думите на доц. Красимира Александрова всички конфискувани книги са принадлежали на един и същи човек.

Доц. Любомир Георгиев от Националната библиотека е убеден, че въпреки че масонският ръкопис, чието авторство е приписвано на Раковски, е фалшификат, той е едно от най- интересните издания:

"Искам да споделя с вас въодушевлението си от този странен ръкопис. Неговата поява означава, че преклонението пред титана на българското Възраждане е живо и през 21 век. Освен това написването на разглеждания фалшификат показва, че масонските идеи са важни за определени хора днес, които се възползват от славата на революционера, за да ги популяризират".

В изложбата са представени още старопечатни български и чужди издания, стогодишни книги, в голямата си част първи издания на бележити български писатели и първи преводи на произведения на европейски автори.