Десетки актьори от киното и театъра се събраха във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ днес, за да си вземат сбогом със своя приятел и колега Йосиф Шамли. Актьорът почина вчера на 47-годишна възраст.

Йосиф Шамли поклонение
БГНЕС

„Йосо беше от ония артисти, които придаваха смисъл на нашата професия, на нашето призвание, без да вдига шум около себе си, без да блести външно. Йоско блестеше вътрешно - с талант, с дълбока духовност. Той беше един от малкото изключително интелигентни и много начетени артисти”, заяви председателят на Фондация „Академия Аскеер” Милен Миланов.

„Все по-малко са артистите с неговите качества, неговия дух. Йосиф заслужава да бъде пример, не само за колеги, пример за публиката. Ценете артистите като Йосо”, заяви Миланов.

Йосиф Шамли поклонение
БГНЕС

Йосиф Шамли поклонение
БГНЕС

Почина актьорът от Народния театър Йосиф Шамли

Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. Шамли беше част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“. В последния сезон той беше част от спектаклите „Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, „Наблюдателите” от Константин Илиев, „Опит за летене” от Йордан Радичков, „Калигула” от Албер Камю, „Спускане от връх Морган” от Артър Милър, „Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка”, припомнят от от Съюза на артистите в България.

Йосиф Шамли поклонение
БГНЕС

„Той не се е старал да бъде добър. Той е такъв човек. Прекрасен актьор“, заяви на поклонението актьорът и близък приятел на Шамли Стоян Алексиев. „Това, което той излъчваше като човек, мислите му, партньорството му - това е нещо велико“, развълнувано каза Алексиев.

Йосиф Шамли поклонение
БГНЕС

Йосиф Шамли поклонение
БГНЕС

През 1995 г. получава Аскеер за ролята на Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман/Кен Киси, постановка Симеон Димитров, Драматично-кукления театър в Пазарджик в категория „Поддържаща мъжка роля“. През 2008 г. е с Номинация за ролята на Порфирий Петрович в „Престъпление и наказание“ по мотиви от едноименния роман на Фьодор М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър „Иван Вазов“ в категория „Водеща мъжка роля“.

Йосиф Шамли поклонение
БГНЕС

Йосиф Шамли поклонение
БГНЕС

Освен с театралните си роли, той е познат на публиката и с участието си в хитови телевизионни продукции.

Йосиф Шамли поклонение
БГНЕС

Йосиф Шамли поклонение
БГНЕС


Сред колегите на Йосиф Шамли, дошли да се простят с него, беше цялата трупа на Народния театър и много негови колеги от други театри - Христо Мутафчиев, Марин Янев, Мария Каварджикова, Ева Тепавичарова, Тео Елмазов, Теди Москов, Мая Новоселска, Явор Бахаров, Владимир Карамазов, Юлиян Вергов, Владимир Пенев, Валери Йорданов, Стоян Пепеланов, Явор Гърдев, Нона Йотова, Параскева Джукелова, Мариан Бачев, Михаил Билалов.

БГНЕС