Потомци на дейците на Съединението изминаха 24 км по стъпките на дедите си
Потомци на дейците на Съединението изминаха 24 км по стъпките на дедите си / снимка: БГНЕС, архив

130 потомци на дейците на Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 година с автопоход изминаха 24 км по стъпките на дедите си. Те потеглиха от площада на град Съединение /бившото село Голямо Конаре/ и след като преминаха през Войсил, Бенковски и Царацово, бяха посрещнати на пл. "Съединение" в Пловдив от кмета на район "Централен" Георги Титюков.

Наследниците на участниците на Голямоконарската чета поставиха цветя пред паметната плоча на дядо Иван Арабаджията в Царацово и пред паметника на Съединението в Пловдив. Походът бе по повод на 130-ата годишнина от Съединението на България.

Радвам се, че на това място мога да посрещна потомци на дейците на Съединението, на Голямоконарската чета, които не са забравили делото на Чардафон Велики и Недялка Шилева, каза Титюков на децата от училището "Любен Каравелов" в Съединение, участващи в похода. Пазете традициите и помнете делото на онези "луди глави", както някои автори наричат организаторите на акта на Съединението, допълни районният кмет.