Постижения в медицината през 2015-а
Постижения в медицината през 2015-а / Thinkstock/Getty Images

Сред най-големите успехи в медицината през тази година бяха трансплантациите на лице и скалп, част от череп, ръце, както и излекуването на бебе от левкемия с помощта на генна терапия.

Лекари присадиха лице и скалп на пожарникар, пострадал тежко при потушаване на огън през 2001 г. Това е най-цялостната трансплантация на лице, направена досега в света. Хирурзите използваха голямо количество тъкан, с която "покриха" не само устните, носа, клепачите, двете уши, горната част от лицето и скалпа, но и голяма част от врата. Белези по лицето почти няма, защото шевовете са на врата. Операцията в медицинския център "Лангони" в Ню Йорк продължи 26 часа. Тя дава надежди на 41-годишния пациент Патрик Хардисън да възвърне зрението си с помощта на възстановените клепачи.

45 лекари участваха в най-сложната трансплантация на лице в света

Досега са извършени над десет трансплантации на лице в света, първата от които през 2005 г. във Франция.

Специалисти от онкологичния център "М.Д. Андерсън" и Методистката болница в Хюстън, Тексас, направиха първата в света частична трансплантация на череп и скалп. Реципиентът е 55-годишният софтуерен разработчик Джим Бойсън от Остин.

Той получил голяма незаздравяща рана на главата си вследствие на лъчетерапия заради рядка форма на рак. Освен с част от череп и скалп, Джим се сдоби също с нов панкреас и нови бъбреци заради животозастрашаващ диабет. "Направо е шокиращо колко добре са се справили лекарите. Сега имам повече коса, отколкото на 21 години", заяви шеговито Бойсън.

Хирурзи от Педиатрията във Филаделфия присадиха две ръце на 8-годишно момче, което стана най-малкият в света пациент, подложил се успешно на подобна операция. Присадените на Зион Харви две китки на ръце са от донор. Момчето показа как раздвижва пръстите си и дори как леко стиска с тях. В 11-часовата операция участваха 40 лекари. Те внимателно съединиха артериите, вените, сухожилията, мускулите и нервите на малкия пациент. Костите му пък бяха скрепени с помощта на метални пластини и винтове.

На Зион по-рано били ампутирани двете китки на ръцете, както и стъпалата, след като получил инфекция на кръвта. На 4-годишна възраст му бил присаден бъбрек, дарен от майка му. Малкият пациент ще трябва да приема лекарства до края на живота си, за да избегне реакция на отхвърляне на присадките.

Полски лекари трансплантираха гърло

На 18-годишен италианец в университетския медицински център в Торино бе присадена изработена от титан протеза, която замени половината от таза му. Трансплантацията бе представена като световна премиера.

От една година младият пациент, засегнат от остеосарком на таза, бе подложен на химиотерапия, но състоянието му изискваше да се вземе радикално решение. Хирурзи ортопеди се свързаха с американска фирма и й поръчаха да създаде протеза, която съставлява половината от таза на пациента. Протезата е с танталово покритие, което се приспособява към човешките кости. Операцията продължи 11 часа и половина. Хирурзите отнеха дясната половина от таза на пациента, както и засегнатата от остеосаркома тазобедрена става, и ги замениха с титановата протеза.

Бебе на една годинка във Великобритания стана първото в света, излекувано от левкемия с помощта на терапия с генномодифицирани имунни клетки.

Малката Лейла Ричардс е едва на 14 седмици, когато лекарите й поставят диагноза остра лимфобластна левкемия - най-разпространената форма на злокачественото заболяване в детска възраст. Момиченцето се подложило на химиотерапия и му било присадено костен мозък, но рецидиви на рака се появили отново. След като изчерпали всички възможности и почти изгубили надежда да спасят Лейла, специалисти от болницата "Грейт Ормънд стрийт" в Лондон предложили на семейството й експериментална терапия. Два месеца по-късно детето бе излекувано.

"Заболяването му от левкемия бе толково агресивно, че постигнатото от екипа ни е истинско чудо. Тъй като за първи път прилагаме терапията, не знаехме дали и кога тя ще даде резултат", поясниха специалистите.

Клетъчната терапия е разработена съвместно от болницата "Грейт Ормънд стрийт", Лондонския университетски колеж и френската биотехнологична компания "Селектис". Лечението включва добавяне на гени към здрави донорски имунни клетки, известни като Т-клетки. Чрез технологията за редактиране на гени TALEN, която действа като "молекулярна ножица", се изрязват специфични гени. Това кара Т-клетките да се държат по два начина - да станат "невидими" за силно лекарство срещу левкемия, което обикновено ги унищожава, и да се препрограмират, за да атакуват единствено раковите клетки.

Човешки кръвни клетки от пъпна връв, инжектирани венозно у мишки, които са засегнати от болестта на Алцхаймер, позволиха да се намали дегенерацията на мозъците им. Методът е изненадващ. Дали трансплантацията на млади кръвни клетки от пъпна връв може да "възстанови" мозък, засегнат от невродегенеративно заболяване?

Първата трансплантация на глава е планирана за декември 2017 г.

Изследването е на учени от университета на Флорида в Тампа. Клетъчната трансплантация показа, че човешките клетки не само мигрират към мозъчните тъкани у гризачите и оцеляват до 30 дни, но и че преминават през хематоенцефалната бариера. При това у гризачите не се появиха тумори.

Технологията е с потенциален терапевтичен ефект, защото образуването на бета-амилоидни плаки значително намаля. Авторите на изследването са на мнение, че кръвни клетки от пъпна връв ще могат да се използват и за лечение на други неврологични заболявания, като болестта на Паркинсон и амиотрофичната латерална склероза.

Японски учени направиха голяма крачка напред към създаване на изкуствени бъбреци. Това ще допринесе за решаване на проблема, свързан с липсата на присадки за пациенти, които са засегнати от бъбречна недостатъчност. Няколко изследователски екипа по света се стремят в лабораторна среда да създадат функциониращи бъбреци въз основа на стволови клетки.

Японските учени преминаха още един етап в тази насока - въз основа на стволови клетки са създадени бъбреци, които участват в процеса на отделяна на урина. Те бяха тествани успешно в експерименти с мишки и прасета.

В рамките на предишни експерименти бяха създадени бъбреци, които филтрират кръвта, но не участват в отделянето на урина. Сега учени под ръководството на Такаши Йоко от университета Джикей в Токио създадоха не само биоизкуствен бъбрек, но и изкуствен пикочен мехур. Чрез него бе направена връзка с естествения пикочен мехур у тестваните животни посредством дренажна тръбичка. По този начин образувалата се в бъбрека урина преминава в изкуствения пикочен мехур, преди да се излее в естествения.

Литовец е първият човек, който смени ръката си с бионична

Френски учени създадоха костно-ставен имплант, който включва растежни фактори и стволови клетки. Той дава възможност да се възстановят увредени сухожилия и стави.

Възстановяването на увреден ставен хрущял не е проста работа. Ако не прибегнат до поставяне на протеза, хирурзите инжектират в ставата на пациента стволови клетки от собствените му сухожилия. Резултатите обаче невинаги са удовлетворителни. "При увреждане на хрущял симптомите често се появяват късно. Тогава костта под него вече също е получила увреждания. Следователно е нужно възстановяване и на хрущяла, и на костта", уточни експертът по регенеративна наномедицина Надя Жесел-Бенкиран от университетската болница в Страсбург.

Екипът й създаде костно-ставен имплант, който напълно възстановява увредена става. Имплантът има две "отделения". Първото от тях представлява фиброзна наномембрана, създадена на базата на колаген или полимери и снабдена с резервоарчета с растежни фактори, които улесняват възстановяването на увредени кости. Второто е слой от хидрогел с хиалуронова киселина и стволови клетки, които са извлечени от костния мозък на пациента и улесняват възстановяването на хрущяла.

"Представете си, че върху увредената кост хирургът първо е поставил фиброзна наномебрана, а след това слой, съдържащ стволови клетки. С това интервенцията му е приключила и впоследствие всичко става от само себе си", отбелязаха учените. Клинични тестове са планирани за 2016 г.

Източник: БТА