Литовец е първият човек, който смени ръката си с бионична
Литовец е първият човек, който смени ръката си с бионична / Thinkstock/Getty Images

Млад литовец, роден с малформации, е първият човек, който смени ръката си с бионична, контролирана от мозъка, съобщи АФП. Мартинас Гирулис не е можел да използва ръцете си. Те са били сгънати в лактите и съвсем неподвижни. Сега, с бионичната си ръка, може да си сипе чаша вода, да си сервира храна и да държи вилица.

"Това е първият пациент с вродена аномалия, който се възползва от бионична реконструкция", заяви д-р Оскар Азцман, който е оперирал Гирулис във Виена на 4 ноември миналата година.

Преди ръката на Мартинас Гирулис да бъде ампутирана, нервите са трансплантирани на нивото на рамото. Мускулатурата на рамото му също е била подсилена с трансплантация на тъкани от бедрото.

"Да командваш такава ръка е като да управляваш хеликоптер", обясни младият мъж с усмивка на устните. За целта той е тренирал, включително и с виртуална ръка на компютър, която е задвижвал с мисъл, а на друг екран е контролирал мускулните движения с помощта на електроди.

Цената на бионичната протеза, разработена във Федералното политехническо училище в Лозана, е 92 000 евро. Разходите за нея и ампутацията са покрити 80 процента от литовската здравна каса.

Източник: БТА