Първата трансплантация на глава е планирана за декември 2017 г.
Първата трансплантация на глава е планирана за декември 2017 г. / ThinkStock/Getty Images

Операция по трансплантация на човешка глава ще бъде извършена от италианския хирург Серджо Канаверо през декември 2017 година. Съгласие да се подложи на интервенцията е дал руският програмист Валерий Спиридонов от град Владимир, съобщи ТАСС, като се позова на Фокс нюз.

Хирургът, който ще трансплантира глава, иска финансова помощ от Бил Гейтс

Италианският неврохирург Канаверо огласи за пръв път плановете си да присади глава на човек през февруари тази година. Вече са известни пациентът му, както и времето, когато ще бъде извършена трансплантацията. Валерий Спиридонов страда от вродена спинална мускулна атрофия. При това заболяване мускулите и скелетът на пациента още от ранно детство забавят развитието си. Болестта прогресира всяка година. Спиридонов вече трудно контролира тялото си. Затова той се е съгласил да му бъде извършена интервенцията, въпреки риска да не оживее след нея.

Първата трансплантация на глава може да бъде извършена в САЩ

Предвижда се операцията да продължи 36 часа. За да не се разрушат тъканите толкова дълго време, главата и тялото ще бъдат охладени. Стойността на операцията надхвърля 11 млн. долара. В Русия законодателството не разрешава подобен род интервенции, затова тя по всяка вероятност ще бъде извършена в САЩ.

Трансплантация на човешка глава може да бъде направена до две години, твърди хирург

Канаверо е уверен в успеха на проекта, но някои негови колеги смятат подобен род операции за фантастика. Според Анзор Хубутия, главен лекар на НИИ за бърза помощ "Склифосовски", операцията е невъзможна, докато не бъде решен проблемът с възстановяване на гръбначния мозък.

Източник: БТА