/ Thinkstock/Getty Images
Средно 400 найлонови торбички на година ползва българинът, докато в други  западноевропейски държави потреблението е 4 пъти по-малко, заяви пред "Дарик" Деница Заричинова от сдружение "За земята". Тя допълни, че въпреки въвеждането през 2011 г. на продуктова такса за найлонови торбички у нас, от Националния статистически институт отчитат ръст на потреблението им с 30%

Природозащитници искат забрана или по-висока цена за найлоновите торбички
 
Ползваме една найлонова торбичка средно 25 минути, но тя се разгражда цели 400 години. Според Деница Заричинова мерките за ограничаването на употребата им не са достатъчни. Тя даде пример с редица европейски държави, в които за ползването на такива торбички са въведени санкции или таксата за закупуването им е много висока.

А Вие ползвате ли найлонови торбички?
 
Според Заричинова в супермаркетите трябва да има видими и по-високи такси за ползването на найлонова торбичка, за да може клиентите да се замислят дали да я вземат. По думите и има и много хора , които мислят за околната среда и се съобразяват. Законовите мерки са необходими за онези, които не се стараят да ограничат пластмасата в ежедневието си.