/ iStock/Getty Images
Последните постижения на българските учени в областта на репродуктивната имунология ще покаже Институтът по биология и имунология на размножаването "Акад. Кирил Братанов" на БАН (ИБИР). Това съобщи пресцентърът на Академията.

Събитието е част от календара на честванията за 150-годишнината на БАН и ще се състои на 26 ноември от 13.30 часа в централно фоайе на Академията.

Откриха първия по рода си кабинет за репродуктивни проблеми у нас (ВИДЕО)


Изложбата "Роля на ИБИР за развитието на репродуктивната биология и имунология" ще представи актуалните проекти на института по теми като асистирана репродукция, криоконсервация на гамети и стволови клетки, мъжки и женски стерилитет, роля на имунната система по време на имплантация и бременност, и имунологични аспекти на стерилитета.

На откриването ще бъде представена марка с персонализирана винетка, която представлява снимка на патрона на ИБИР-БАН - проф. Кирил Братанов с Нобеловия лауреат за 2010 г. за "инвитро" репродуктивните технологии Робърт Едуардс. Двамата учени са съоснователи на Международния комитет по имунология на репродукцията по време на първия симпозиум по имунология на сперматозоидите и оплождането, състоял се по инициатива на акад. Братанов и учени от ИБИР през 1967 г. в Международния дом на учените във Варна.
 
БТА