Почина Хачо Бояджиев
Почина Хачо Бояджиев / Sofia Photo Agency, архив

На 80-годишна възраст почина големият телевизионен режисьор академик Хачо Бояджиев, съобщиха от БНТ.

Това се случва само няколко месеца след като той навърши 80 години. Повече от 40 години от живота на Бояджиев са свързани с работата му за БНТ. В негова памет телевизията ще излъчи от 20.50 ч. тази вечер мюзикъла „Криворазбраната цивилизация”, на който Бояджиев е режисьор.

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството на режисьора Хачо Бояджиев. В съболезнованието на министър Рашидов се казва:

„С огромна скръб научих за кончината на големия български режисьор Хачо Бояджиев. Съзнавам, че трудно могат да се намерят думи на съчувствие, които да Ви утешат. Вярвам обаче, че стотиците колеги и приятели, които изразяват своята признателност и преклонение пред една от най-емблематичните личности на българската телевизия с огромен принос в развитието на българската култура, ще ви помогнат да не се чувствате сами в този тежък момент.

Не зная дали математическото образование или пък докторатът по специалността „Телевизия и кино” във Великобритания превърнаха Хачо в една цяла епоха, в многотомна Енциклопедия за телевизионерството в България, но съм убеден, че ще е необходимо много повече от времето на един мюзикъл или една новогодишна програма, за да разкажем за заслугите му.

Неотдавна, докато му връчвах най-високото отличие на Министерство на културата - „Златен век”, Хачо се пошегува, че на 80-тия си рожден ден се възприема като „една костенурка, която още работи”. И наистина той притежаваше качествата на това почитано от много религии създание - постоянство, търпение и мъдрост, които водят към успеха и които бяха сред причините да продължава да е търсен от колеги и приятели.

Почина Хачо Бояджиев
netinfo


Историята на Българската национална телевизия не би била пълна без своите над четири десетилетия, свързани с активната работа на Хачо като режисьор и директор. Като ръководител и преподавател в най-важната школа на живота Хачо Бояджиев смяташе за най-важен урока, според който хората на изкуството не умират. С цялата работна енергия, на която бе способен, той го доказа. Убеден съм, че неговият „Полет над нощта” тепърва започва и той продължава да режисира небесния ефир. Поклон пред светлата му памет!”.

Акад. Хачо Бояджиев е роден на 20 януари 1932 г. Рожденото му име е Хачадур Крикор Бояджиев. Завършва френския колеж в Пловдив, след това математика през 1952 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и театрална режисура през 1958 г. във Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов” (дн. НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”). През 1962 г. специализира във Франция при френския режисьор Рене Клер и е негов асистент от 1961 до 1963 г. През 1969 г. защитава докторат по специалността „Телевизия и кино” във Великобритания.

Работи като режисьор в Драматичен театър - Кюстендил (1958-1959), директор и главен режисьор в драматичния театър във Видин (1959-1961). В Българската национална телевизия започва работа през 1963 г. като режисьор. От 1964 г. е зам.-директор и главен режисьор на „Концертна дирекция” в телевизията, от 1967 до 1970 г. е режисьор в SBS, Канада. От 1971 до 1979 г. е главен режисьор в БНТ и неин генерален директор от 11 март 1993 до 23 юни 1995 г.

В периода от 1979 до 1982 г. е зам.-директор на НДК и преподавател в НАТФИЗ по „Естрадна и телевизионна режисура”. Създател е на българския мюзикхол. Под негова режисура са поставени телевизионните постановки „Криворазбраната цивилизация”, „Вражалец”, „Мисия във Виена”, „Зех тъ, Радке, зех тъ”, „Рогоносец без рога” и др., телевизионните шоупрограми - „ТВ мюзикхол 72”, „Аз съм Лили”, „Добър ден, довиждане”, „Ретробуфофест”, „Съзвездия - ‘83”, „Ах, този театър!”, „ТВ карнавал”, „Телеразада” и др.

Почина Хачо Бояджиев
netinfo

Режисьор и автор е на много от новогодишните програми на телевизията, посочва БТА. В областта на телевизионния театър създава ярки постановки, сред които са „Автобиография” по Бранислав Нушич, „Макбет”, „Харолд и Мод” и др. През годините, когато е генерален директор на БНТ, се раждат предаванията „Наблюдател”, „Частен случай”, „Минаха години”, „Открито”, „Как ще ги стигнем … Тодор Колев”, „Улицата”, „Кино в чекмедже”. В последните години е режисьор на предаването на БНТ „Полет над нощта”.

Носител е на орден „Кирил и Методий” - трета степен, през 1972 г., и орден „Кирил и Методий” - първа степен, през 1982 г., награда на американската и английската критика за постановката „Макбет” на фестивал в Монте Карло (1978 г.), наградата на Министерството на културата „Златен век” (2012 г.) и др.