Пернишкият университет с декларация срещу водената негативна кампания
Пернишкият университет с декларация срещу водената негативна кампания / снимка: БГНЕС, архив

Ръководството на Европейския Политехнически Университет - Перник е силно обезпокоено от неспиращата негативна кампания срещу легитимен български университет, провеждана от шепа заинтересовани „академични” лица. Това се посочва в декларация, изпратена до медиите от ЕПУ по повод изказването на служебния министър на образованието и науката Румяна Коларова, че ще разпореди проверка относно кампанията за прием на студенти във ВУЗ-а.

„ЕПУ има институционална акредитация, а политическите откази за разкриване на професионалните направления от Националната агенция за оценяване и акредитация са обжалвани в съда и към момента те нямат правна сила. Решението на Министерски Съвет, за невключване на университета в списъка за прием на студенти - български граждани за учебната 2014-2015 г., е взето по незаконосъобразно предложение на бившия министър Анелия Клисарова, с което е подвела целия Министерски съвет. Решението също е без правни последици, защото е обжалвано пред ВАС”, допълват в декларацията от ръководството на ЕПУ.

В официалното съобщение се казва още, че заради загубеното доверие в българската Агенция по акредитация, ръководството на университета е предприело действия и в момента е в процедура по акредитация в една от най-уважаваните агенции в Европа, член на ENQA.

„Водени от върховенството на законите в Република България и от интересите на университета, заявяваме,  че няма да допуснем да се клевети и хули най-младата висша образователна институция, в която работят уважавани български и чуждестранни учени, и се обучават студенти от над 12 страни:, се допълва още в декларацията.