Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит / БГНЕС
Мощите на един от най-почитаните в православния свят светци са за първи път в България. Днес, когато отбелязваме паметта на Св. Пантелеймон, в столичния храм „Св. Седмочисленици” пристигнаха част от мощите, както и копие на чудотворна атонска икона на светеца. Те бяха посрещнати от българския патриарх Неофит и ще останат в храма за поклонение два дни. Светините бяха донесени преди ден от Света гора, като на първи август се очаква да отпътуват за Враца.
 
Точно в 9,20 тази сутрин българският патриарх Неофит посрещна мощите на Св. Пантелеймон в столичната църква „Св. Седмочисленици,” която днес отбелязва своя храмов празник. Малко по-късно бе отслужена съборна света литургия, която събра стотици вярващи.

Почитаме Свети Панталеймон (ВИДЕО)
 
Придворен лекар някога, Св. Пантелеймон приел Християнството и отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен. След мъченическата му смърт обаче по негово застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания. Заради дейността му приживе, се вярва, че Свети Пантелеймон е закрилник на лекарите и акушерките.
 
На 29 юли мощите на светеца предстои бъдат посрещнати в митрополитския храм „Св. Неделя”, където ще остават за поклонение до на 31 юли. В последния ден от месеца светините ще бъдат изложени за поклонение в Руския храм-подворие „Св. Николай” в столицата. Ден по-късно мощите, заедно с иконата, ще отпътуват за Враца, където ще останат за ден, след котео се предвижда да бъдат върнати в Атон.