Почитаме Св. Пантелеймон, покровител на лекарите и акушерите
Почитаме Св. Пантелеймон, покровител на лекарите и акушерите / pravoslavieto.com
Днес Православната Църква почита св. великомъченик и изцерител Пантелеймон. Към него вярващите се обръщат с молитви за душевно и телесно оздравяване. Той живял в Никомидия през III век. Бил син на сенатора Евстрогий. Баща му го изпратил да се обучава при знаменития за онова време лекар Ефросин. Младежът бил умен и бързо напредвал в овладяването на медицината. Император Максимилиян харесал усърдния младеж и искал да го направи свой придворен лекар. Скоро Св. Пантелеймон се прочул сред хората не само със своите медицински способности, но и с дара на лечителството и чудотворството. Той често измолвал от Бога, в Когото искрено вярвал, да изпрати изцеление на тежко и нелечимо болните, и те оздравявали. Заради своята вяра, през 305 г., Св. Пантелеймон бил жестоко измъчван и убит. По неговите молитви и до днес стават чудесни изцеления, затова вярващите не спират да търсят неговата помощ.

По повод днешния празник от 9 ч. в храма "Св. Николай Мирликийски" във Враца ще започне архиерейска света литургия, отслужена от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града.

Чудотворните мощи на свети Пантелеймон ще бъдат посрещнати тържествено във Враца в 9.30 ч. на 1 август. Те ще бъдат поставени за поклонение в храма "Св. Николай Чудотворец" и ще останат там до 10.30 ч. на 2 август. В двата дни ще има архиерейски свети литургии, водени от Врачанския митрополит Григорий. Честната глава на светеца се пази в едноименния манастир в Света гора Атон. Днес мощите пристигат в София.