Освещават позлатения купол на Желязната църква в Истанбул
Освещават позлатения купол на Желязната църква в Истанбул / снимка: DarikNews
Освещават позлатения купол на Желязната църква в Истанбул
35217
Освещават позлатения купол на Желязната църква в Истанбул
  • Освещават позлатения купол на Желязната църква в Истанбул

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей освети позлатената камбанария на желязната църква „Св. Стефан" в Истанбул. Хорът на пловдивските момчета даде началото на тържествения ритуал.

За позлатяването на купола на църквата средства отделиха 13 пловдивчани - Атанас Рогачев, Генко Карабаджаков, Георги Гергов, Данаил Търпоманов, Иван Чомаков, Йото Димитров, Петър Мутафчиев, Лука Станчев, Йосиф Спиридонов, Рашко Радомиров, Росен Димов, Тодор Петков и Славейко Генев.

Кампанията за възстановяване на Желязната църква в Истанбул започва преди около 10 години по инициатива Граждански клуб - Пловдив и община Пловдив. Дарик е основен медиен партньор в инициативата. Реставрацията на храма преминава на няколко етапа - укрепване на основите, реставрация на иконостаса и позлатяването на купола.

Предстои и четвъртата част от кампанията за укрепване на фасадата на храма. Средствата за нея ще се търсят чрез проект, с който ще се кандидатства пред ЮНЕСКО или Европейския съюз, обяви Тодор Петков.

Желязната църква „Св. Стефан" е единственият храм в Истанбул, който е с позлатен купол. Издига се в кв. "Фенер" на брега на Златния рог.

Ето какво разказа за Дарик бившият кмет на Пловдив Иван Чомаков, който присъства на освещаването:

„Тук времето е разкошно. Мога да кажа, че над Цариград греят две слънца. Едното е куполът и слънцето. Куполът е единственият златен купол в Цариград. Има много гости от Пловдив и страната. Тук са и всички спомоществователи. Настроението е приповдигнато. Всичко това, което всички сме направили за съхраняването, опазването на този културно-исторически паметник е признак на достойнство и самочувствие за всеки българин", каза Чомаков.

„Аз искам да благодаря и на Дарик, защото бяха партньори от първия ден на тази кауза и благодарение на слушателите и репортерите тази кауза достигна до сърцата на много българи. Това не трябва да бъде едноактно поведение  на всеки българин. Всеки българин трябва да е съпричастен към културно-историческото наследство не само на територията на България, но и на това, което е извън страната. Колкото повече съмишленици, толкова по-добре", смята той.

Преди четири години Вселенският патриарх освети реставрираният иконостас, днес освети позлатеното кубе на купола на църквата. Колкото повече съпричастни хора, толкова по-бързо този паметник ще бъде възстановен", призова Чомаков.