Около 50 000 души в България страдат от глаукома
Около 50 000 души в България страдат от глаукома / netinfo
Около 40 000-50 000 души в България страдат от глаукома, половината от тях дори не знаят, че са болни. Това показват данните на Националната глаукомна асоциация. В световен мащаб болестта е поразила между 60 и 70 млн. души. 50% от тях също нямат представа, че са засегнати. Това накара Световната глаукомна асоциация да обявят 6 март за световен ден на глаукомата.

Болестта засяга най-вече хора над 40 години и се нарежда на второ място сред причините за слепотата по целия свят. Тя е отговорна за 12% от случаите на загуба на зрението. Късната диагностика е основният проблем при овладяването на болестта, коментира пред Дарик радио доцент Наталия Петкова – председател на националната глаукомна асоциация.

Около 25 000 души се лекуват от глаукома в България. Те получават медикаменти от Здравната каса. Средната стойност на месец, която заплащат за тях, е 15-20 лева. Пациентите имат право на две безплатни посещения при специалист, които често не са достатъчни.

Проблемите с диагностиката и лечението на глаукомата в останалите страни до голяма степен са аналогични. Близо 30% от хората изобщо нямат представа какво представлява болестта, сочат данните от международно проучване в седем страни, сред които Германия, Япония, Великобритания, Съединените щати. 40% от анкетираните не са били наясно, че глаукомата може да причини слепота.

Утре ще бъдат извършени безплатни прегледи за глаукома в Университетска болница "Царица Йоанна", Александровска болница и Св. „ Анна” в София, както университетските болници във Варна, Пловдив, Плевен и Стара Загора.