Очакват над 2000 доброволци за Националния ден на природните паркове
Очакват над 2000 доброволци за Националния ден на природните паркове / cнимкa: DarikNews, Надя Коцева
Очакват над 2000 доброволци за Националния ден на природните паркове
19732
Очакват над 2000 доброволци за Националния ден на природните паркове
  • Очакват над 2000 доброволци за Националния ден на природните паркове

Над 2000 доброволци ще подкрепят инициативата Национален ден на природните паркове на международната природозащитна организация WWF. Доброволците ще участват в почистването на 11-те природни парка на България на 23 май (събота). Те ще обновяват и парковата инфраструктура на някои от най-популярните туристически маршрути и места за отдих в България. За всички тях са осигурени необходимите инструменти и помощни средства.

Чуждестранни дипломати в България, както и популярни лица от телевизионния екран, спорта и театралната сцена ще се включат и с личен пример в инициативата на WWF. Посланикът на Великобритания Стийв Уилиамс, тенис звездата Маги Малеева, телевизионният и радиоводещ Ники Кънчев и журналистът Венелин Петков ще помагат в Природен парк „Витоша".

Актьорът Филип Аврамов, познат от „Царете на комедията", отново ще бъде посланик на Природен парк Българка край Габрово. Певицата Ваня Щерева за втори път ще участва в почистването на Природен парк „Русенски Лом". Журналистът Иван Бедров ще бъде посланик на Природен парк „Персина" край Белене. Синоптикът Станислава Трайкова ще бъде доброволец в Природен парк „Рилски манастир", Христина Балийска ще помага в Природен парк „Беласица". Ръководителят на консулски отдел на посолство на Германия Волфганг Вендел пък ще е посланикът на Природен парк „Врачански Балкан". Вики от група „Мастило" ще помага в Природен парк „Шуменско плато".

Фотографът Александър Иванов, автор на изложбата „360 градуса България", ще бъде посланик на Природен парк „Сините камъни" край Сливен. Актьорът Асен Лозанов от бургаския театър ще бъде посланик на Природен парк Странджа.

Инициативата Национален ден на природните паркове на WWF се организира за втори път - първото й издание беше през 2007 г. Природните паркове „Витоша", Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка, Сините камъни, Персина и Беласица представляват най-голямата защитена територия в България и годишно се посещават близо 10 милиона пъти от хиляди туристи.

Очакват над 2000 доброволци за Националния ден на природните паркове
netinfo